Andrija Zelmanović – čovjek za portrete

Muški stil: Andrija Zalmanović fotograf, portreti.hr

Muški stil: Andrija Zalmanović fotograf, portreti.hr

 

Kada bismo u Hrvatskoj imali kraljevskog fotografa, on bi sigurno bio oficijelni. No i ovako među onima koji ga poznaju i koji su s njime radili u fotografsko-modno-medijskim krugovima, dobio je tu nepisanu titulu.


Andrija Zelmanović ili kako ga frendovi zovu – Zelma – dobronamjerni, duhoviti, pravi zagrebački dečko s finim manirima, svoje prve radove zabilježio je u vrijeme ”Novog vala” kroz koji je i stasao kao fotograf.

Sa Zelmom smo Ana i ja snimile niz modnih editorijala, većinom onih fotkanih na filmu, prije digitalca, Ana u Graziji, a ja za Cosmopolitan. Jedanput smo vikendom snimali modu za hrvatski Cosmo u dvorcu Bežanec, a Zelma je kao svog asistenta poveo mlađeg sina Nikolu, tinejdžera koji je zalomio noć ranije pa je cijelo vrijeme snimanja prespavao u Zelminom autu. Par godina kasnije Zelma junior je krenuo tatinim putem i nakon studija kamere na zagrebačkoj dramskoj akademiji danas je na poslijediplomskom studiju u Londonu na Royal Academy of Art.

S Nikolom i starijim sinom Jašom, inače grafičkim dizajnerom, Zelma je pokrenuo studio portreti.hr – od korporativnih do obiteljskih, portreta djece i ljubimaca, sve s kraljevskom finoćom fotografije Zelmanović.

Iz našeg stilskog kuta Zelma je preteča današnjih ”urbanih drvosječa”, on njeguje ležerni stil u kojem prevladavaju neuralni zemljani tonovi i vrlo često se vidi jedan globtroterski duh.

 

Muški stil: Andrija Zalmanović fotograf, portreti.hr

Zelma (portreti.hr»)