Kako se obući za intervju za posao

poslovni look za mlade žene žena moda fashion hr zagrebačka špica, kako se obući za razgovor za posao slike, što obući za intervju za posao, street style outfit inspiracije - cipele u boji

 


Iz iskustva mogu reći da se pravila poslovnog odijevanja, a pogotovo ona za razgovor za posao, mogu svaki dan iznova pisati jer ih ima koliko i profesija.

Danas nije neuobičajeno da na posao dođete u japankama i šorcu ako radite primjerice u nekom startupu gdje se ležerni stil favorizira i u kojem ćete u poslovnom odijelu zapravo prije izgledati malo “čudno”. I u takvom okruženju postoje nepisana pravila, pa ako nemate insajdera koji će vas uputiti valja malo progooglati potencijalnu firmu i po pitanju dress coda. No ima još par stvari koje treba imati na umu – ovih devet savjeta doboro će svima doći:

1. Istražite profil firme. Pogledajte njihove korporativne stranice potražite kategoriju o nama ili naš tim. Pregledajte njihove objave na društvenim mrežama. Instagram ili Facebook fotka često će pokazati neku internu proslavu zaposlenika što će već biti dovoljna smjernica kakav im je dress code. Načelno pravilo kaže – ne možete pogriješiti ako ste dobro odjeveni ili čak malo više skockani jer time iskazujete poštovanje i neverbalno govorite da vam je stalo da postanete dio tima. Zapamtite, kvalitetan poslodavac vas neće odbiti zato što dobro izgledate i držite do sebe, nego će to znati cijeniti.

2. Odijelo je odijelo! Matu Rimca vjerojatno neće impresionirati poslovnim lookom u odijelu, ali za  poslovne sredine ovaj tradicionalni komplet je neizbježan (a i sam Mate nije propustio odjenuti taksido kada je išao na večeru s britanskim kraljevskim parom). Pripazite kod izbora: dobro skrojeno odijelo, napravljeno od kvalitetnog materijala, po mogućnosti da se ne gužva je uvijek traženo. Bolje ga ne kupiti ako izgleda jeftino jer će vam samo odmoći. Uz odijelo kombinirajte košulju ili majicu u boji približnoj boji odijela. Bijelu košulju najbolje je izbjegavati na razgovoru za posao jer je preklasična i preosjetljiva, a vi ste ipak pod određenim stresom.

 

poslovni look za mlade žene žena moda fashion hr zagrebačka špica, kako se obući za razgovor za posao slike, što obući za intervju za posao, street style outfit inspiracije - traperice i crni kaput

 

3. Udobne cipele! Iako se štikla usadila u svijest kao power cipela zapravo na intervjuu za posao trebate udobnu visinu potpetice… A dobro će doći i kasnije! Salonke nisu obuća za svaki dan – čak ih se odrekla i Victoria Beckham » koja se u jednom periodu iz njih nije izvlačila. Imala sam priliku vidjeti žene koje su svoj utjecaj naglašavale visinom potpetice i snažno utjecale na stil niže rangiranih kolegica iz okruženja. No onda bi te mlađe kolegice “bježale” na druge poslove – kasnije bih ih susretala u balerinkama i tenisicama… rijetko u štiklama.

4. Isprobati kombinaciju dan prije. Svaki intervju će bolje proći napravite li generalnu probu. Vježbajte govoriti o sebi odjeveni u odjeću u kojoj ćete ići na intervju. Vježbajte govor dok sjedite, hodate i stojite. Ako vam nije udobno – mijenjajte!

5. Parfem – ogromno ne! Ovo je jako osjetljiv teritorij zato što su ukusi iznimno različiti. Neki ljudi čak imaju alergije na određene supstance u parfemima. Parfem ne smije biti “glasniji” od vas u sobi niti smije ostati nakon što završite s razgovorom – ne želite da neko otvara prozore nakon vas. Ta kvaliteta nije najbolje referenca. Isto vrijedi i za nedostatak higijene, a susrest ćete se sigurno i s kolegama koje će biti baš briga.

6. Modni dodaci neka budu umjereni. Sat, možda neka delikatna narukvica ili naušnice, ali ništa nametljivo. Ako nakit ostavlja “jači” dojam od vašeg CVija – bolje ga je ostaviti doma.

7. Čiste, ulaštene cipele! Točka.

8. Lijepo držanje tijela. Body language je važan, jednako kao i pristojan stisak ruke. Rukovanje je prijateljski čin – nije mi se jednom dogodilo da se u mlakom stisku ruke osjeti kako bi osoba najradije pobjegla iz ureda. Isto tako važno je gledati u oči i imati vedar izraz lica. Ne trebate se smijati od uha do uha, no isto tako nemojte biti niti namrgođeni.

9. F-r-i-z-u-r-a. Lijepa frizura jednako je važna kao i dobro odabrana kombinacija. Isto tako manikura podrazumijeva čiste i uredne nokte. Ako nokti izgledaju kao da nekog ozbiljno možete ozlijediti vjerujte to bi vas itekako moglo koštati prilike. No isto tako i nedovoljno sređeni nokti jako kvare dojam o vama! Pogledajte bankarice kakve nokte imaju!

Kad se dokopate željenog posla – ne zaboravite da pristojno poslovno odijevanje nikome nije naškodilo. Dobro odijevanje može pomoći da dalje napredujete, a neuredan i neugledan izgled će učiniti upravo suprotno.

Nekoliko zanimljivih ženskih poslovnih lookova iz grada:

poslovni look za mlade žene žena moda fashion hr zagrebačka špica, kako se obuci za razgovor za posao slike, što obući za intervju za posao, street style poslovni outfit inspiracije

poslovni look za mlade žene žena moda fashion hr zagrebačka špica, kako se obuci za razgovor za posao slike, što obući za intervju za posao, street style Zagreb ulična moda poslovni outfit inspiracije

poslovni look za mlade žene žena moda fashion hr zagrebačka špica, kako se obuci za razgovor za posao slike, što obući za intervju za posao, street style Zagreb, outfit inspiracije: hlače od umjetne kože