Top 5 zdravijih alternativa šećeru


Imamo slatku i zdravu ideju: ovih blagdana umjesto rafiniranog, bijelog šećera isprobajte puno bolje načine zaslađivanja!
Uživanje u slatkom može biti još veći gušt ako svoje domaće kolače, savijače, muffine, pudinge ili napitke spravljate od zdravih, organskih i cjelovitih sastojaka.

 

Blagdanski užici na zdrav način

Donosimo top 5 prirodnih eko zaslađivača koji su izvrsna alternativa šećeru:

1. Kokosov šećer

Šećer kokosovog cvijeta, bio&bio

Kokosov šećer dobiva se od cvjetova kokosove palme gdje se stvara sladak biljni sok koji se sakuplja i kasnije pretvara u kokosov šećer. Volimo ga jer ima niski glikemijski indeks. Sastoji se od jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju u krvi te pružaju trenutačnu energiju. Sadrži čak dva puta više željeza, četiri puta više magnezija, te deset puta više cinka nego smeđi nerafinirani šećer.
Diskretnog je i ugodnog okusa, može se dodavati u sve vrste kolača, pudinga i napitaka.

 

2. Brezin šećer (xylitol)

Brezin šećer (xylitol)

Brezin šećer (xylitol), bio&bio

Glikemijski indeks kod brezinog šećera je vrlo nizak (GI običnog šećera je 68, a kod xylitola samo 7). Sadrži 40% manje kalorija od običnog šećera i idealan je za dijabetičare. Također, umjerena konzumacija prirodnog xylitola umjesto šećera, doprinosi održavanju mineralizacije zubi.
Izvrstan je za sve vrste napitaka i slastica, osim onih koji se pripremaju s kvascem.
Važno upozorenje za vlasnike pasa: xylitol kod pasa može uzrokovati snažnu hipoglikemiju, a ako se ne tretira odmah, može doći do oštećenja i zatajenja jetre, pa i smrti.

 

3. Stevija

Stevija, bio&bio

Svoj sladak okus stevija duguje tzv. steviol glikozidima koji se ekstrahiraju iz biljke. Sadrži najmanje deset različitih glikozida, a dva glavna, steviozid i rebaudiosid, daju joj sladak okus. Izuzetno je zanimljiva jer uopće ne sadrži kalorije, ali zato je 300 do 400 puta slađa od šećera. Stoga je mala količina stevije dovoljna za postizanje željene slatkoće.
Može se dodati u bilo kakvu vrstu napitaka i slastica te dolazi u formi tekućine ili praha.

 

4. Sirup od datulje

Sirup od datulje, bio&bio

Ovih blagdana isprobajte bogat, gust sirup od datulja koji sadrži samo ekološke datulje bez aditiva. Vrlo je sladak i zasitan te daje bogat, blago karamelast okus. Sirup od datulje posebno je popularan u bliskoistočnoj kuhinji za izradu slatkih jela.
Preporučujemo ga za sve vrste kolača i slastica, ali i tople napitke koje će obogatiti kremastom teksturom.

 

5. Sirup agave

Sirup agave, bio&bio

Dobivamo ga iz soka raznih vrsta agave. Primarni šećer u agavi je fruktoza koje ima u najvećem postotku. Agava sadrži i nešto glukoze. Ima niski glikemijski indeks. Od mineralnih tvari sadrži kalcij i željezo. Agava prirodno sadrži inulin, biljni polisaharid koji povoljno djeluje na mikrofloru crijeva potičući rast „dobrih“ bakterija.
Agavin sirup odlično pristaje u razne napitke te kremaste deserte, pudinge i kaše.

 

Top 5 zdravijih alternativa šećeru | Style Zagreb

Top 5 zdravijih alternativa šećeru možete naći u bio&bio trgovinama

Odaberite sladila s eko certifikatom i bez aditiva jer samo takva osiguravaju autentičan okus i jamče zdrav užitak. Velik izbor prirodnih sladila potražite u bio&bio trgovinama ili na web shopu www.biobio.hr | 0800 246 246.