Ovo se zove imati stila na hladnoći

Matea Rozina Nikšić osobni stil Zara trapez hlače

Poznajemo je već nekoliko godina, dok je na studiju ekonomije maštala o nastavku školovanja u modnom biznisu, a mi smo je u to vrijeme portretirali za modni magazin Stilist jer je svojim stilom odijevanja uvijek privlačila pažnju. Proteklih dana, moju snježnu ekspediciju na temperaturama ispod nule na zagrebačkoj špici odjednom je obasjalo sunce kad sam na Ilici skužila visoku djevojku s beretkom na glavi, u zvonolikim hlačama. Mateu Rozinu Nikšić i njezin stil jednostavno ne možeš ne primijetiti, a tek kad čujete priču iza nje…

Inače, obzirom da ima dva imena ja sam je od početka odlučila zvati ovim drugim imenom – jer je, ništa drugo već, savršeno opisuje. Rozina je ne samo ispunila svoju želju nego i doista sazrela u modi, puno naučila, stekla sjajno iskustvo, zabavila se, radila sa zanimljivim ljudima. I ovo je tek početak.


Instagram Matea Rozina Nikšić osobni stil Zara trapez hlače brend manager Hippy Garden

Dakle, proteklog ljeta završila je studij “Teorije i kulture mode”. Ako ste se ikada poželjeli ozbiljno baviti modom i raditi u sektoru kreativne industrije, razumjeti što moda doista jest, znati kako funkcionira modni sustav, kreativni procesi, psihološki i društveni pristup fenomenu mode te učiti o umjetnosti, filozofiji i dizajnu, a da niste npr. modni dizajner onda je to mjesto za vas, kaže Rozina.

Za vrijeme faksa prijavila se na Erasmusov program za razmjenu studenata i u svega mjesec dana dobila nekoliko ponuda među kojima se našla i pozicija pripravnika u odjelu digitalnog marketinga i PR-a u Valenciji, koju je oglasila startup tvrtka koja se bavi virtualnim aplikacijama za modne brendove. I Rozina se preselila u Španjolsku na 7 mjeseci:
”Ipak, ako ću biti totalno iskrena, odabir je pao na Španjolsku prvenstveno radi pomisli na 20 stupnjeva usred siječnja, no pravit ću se da to nisam rekla naglas.”
Ovih sibirskih dana potpuno razumijemo o čemu priča 🙂

Instagram Matea Rozina Nikšić osobni stil Zara trapez hlače brend manager Hippy Garden

Valencia, koju je jedan od njezinih prijatelja opisao kao “europski Miami” je divno mjesto, kaže Rozina. Grad u kojem uvijek postoji neka ​fiesta​ bez obzira o satu i danu, pješčana plaža s jedne strane te gradske zidine i zeleni parkovi na drugoj, impresivna tradicija i kultura, grad u kojem se spaja suvremeni svijet i ono što je preostalo od netaknutih, malih gradskih četvrti, poput onih​ iz meksičkih sapunica.

Dakle, prvo na što se ova ambiciozna Zagrepčanka trebala priviknuti su višesatne ​sieste​ ili ono kako bi Dalmatinci rekli “pomalo”. Bio joj je to prvi put da je živjela sama, upoznala puno ljudi iz gotovo cijelog svijeta, stvorila nova prijateljstva, dosta putovala i prije svega, vidjela što znači pretvoriti ideju u pravi mali startup.
Ovako je otprilike izgledao njezin radni dan: započeo bi jutarnjim sastankom marketing tima, nastavio se analizama o performansu kampanja i aktivnosti na društvenim mrežama, zatim dogovorima s influencerima i medijskim kućama o promociji novih proizvoda.
U Španjolsku je inače krenula s tečnim znanjem engleskog i talijanskog, a španjolski se vrlo brzo uvukao tako da nije imala nikakvih problema s jezičnim barijerama.

Pitala sam je o stilu Španjolaca i razlikama u odnosu na nas…

”Ono što me ugodno iznenadilo kod Španjolki, ali i Španjolaca, jest da su puno otvoreniji i odvažniji sa svojim stilom odijevanja, ali i načinom života. Oduvijek mi je bilo pomalo krivo što Hrvati previše misle o tome što će drugi reći umjesto da odjenu ono u čemu se najbolje osjećaju. Ipak, mislim da se situacija mijenja, ponajviše zahvaljujući globalnoj umreženosti. Španjolce krasi neodoljiva želja za istinskim hedonizmom, u svim aspektima. Ne zamaraju se materijalnim, radije će plaću potrošiti na putovanje i izlaske s društvom negoli na neki it komad. Teško mi je generalizirati jesu li bolje odjeveni od nas, ali ono što mogu tvrditi jest da su sigurni u ono što nose, a to je ključna premisa da bi netko imao dobar stil.”

Umjesto tradicionalnih suvenira Rozina radije kupi haljinu ili torbicu lokalnog dizajna koju će svakodnevno koristiti i koja će je podsjećati na lijepe trenutke koje sam provela na nekoj destinaciji pa je tako vrijedilo i za Španjolsku. Inače uživa u uređenju interijera te nam preporučuje da proučimo mlade španjolske industrijske dizajnere jer su po njezinom mišljenju jako zanimljivi.

Instagram Matea Rozina Nikšić osobni stil Zara trapez hlače brend manager Hippy Garden

Sve u svemu, oduševljena je Španjolskom kao zemljom koja je iznijela niz modnih talenata poput Balenciage, Rodrigueza te Loewea i Del Poza i smatra da je dobar primjer Hrvatima kako se može uspjeti s jasnom vizijom i željom za stvaranjem, bez obzira na prepreke poput recesije ili politički nepodobne situacije.

Rozina dogodine namjerava upisati poslijediplomski studij modnog menadžmenta u Parizu što bi bila i završna stepenica u njezinom obrazovanju. U međuvremenu radi za naš domaći dizajnerski brend Hippy Garden kao brend menadžerica gdje je dobila idealnu priliku pozabaviti se svim aspektima poslovanja modnog brenda. Dan ranije slagala je ponude za US buyere, zatim je radila na podizanju novih službenih stranica, a sutra započinje je veliki projekt za proljeće.

I na kraju, što je to Rozina imala na sebi kad sam je srela… opet Španjolska veza, na koju je većina nas slaba:

”Sve na meni je iz Zare. Ne mogu odoljeti pogotovo ne muškom odjelu tijekom zime gdje sam kupila kaput i košulju. Iako su high street brendovi najviše zaslužni za nekontroliranu i nepromišljenu konzumaciju trendova, ja ipak kupujem promišljeno i rijetko. Zastupam savjesnu kupovinu odnosno “​slow fashion​ ” pokret te nastojim izgraditi svoju garderobu sa stvarima koje će biti nosive i sljedeće, ali i za deset godina.”

Rozinin recept za dobar zimski stil:

”To je sigurno zanimljiv i najvažnije, topao kaput! Jedan statement komad može vam poslužiti kroz cijelu zimu ako ga kombinirate s bazičnim komadima i zanimljivim asesoarom. Moji omiljeni modni dodaci ove zime su beretka od umjetne kože i par glomaznih naušnica, po mogućnosti u žarkim bojama.”

Instagram Matea Rozina Nikšić osobni stil Zara trapez hlače brend manager Hippy Garden

 

Nekoliko modela “sirena” trapezica kao ove koje nosi Rozine imate ovdje:

 

 

Styling dilema: Tim beretka ili “baker boy” kapa »