Pariz i marama su uvijek dobra ideja

Ana Josipović Instagram

 


Naš nedavni boravak u Parizu, neizostavna fotkanja za Instagram na popularnim lokacijama, odlučili smo začiniti jednim posebno vrijednim modnim dodatkom, maramom iz Hrvatske. Ona je već davno oduševila Francuze, a oni na neki način kumovali imenu kravate i dali joj pečat elegancije za sva vremena. Jer moda, pa tako i hrvatska, tek kroz Pariz doista zablista! I ovo putovanje, s nekoliko elegantnih Croata marama u koferu, bilo je oda toj francusko-hrvatskoj modnoj zaljubljenosti. A kada bi priče koje su utkane u svaku tu svilenu delikatnu maramu pokušali upakirati u prtljagu, eeeee tada bi trebalo puno više od jednog kofera.

Mi ćemo vam je ispričati kroz romantičnu šetnju Parizom…

Ajmo za početak u 17. stoljeće kada se i dogodila ljubavna afera hrvatske mode u Francuskoj. Hrabri hrvatski konjanici pridružili su se francuskima kako bi zaustavili Tridesetogodišnji rat koji razara Europu. Naši dečki stigli su sa svilenim i lanenim rupcima oko vrata koje su im izradile zaručnice u znak vjernosti, ali i kao simbol zaštite. Naime, svezana svilena marama smatrana je štitom oko vrata jer bi mač lakše ”skliznuo” kada bi dotaknuo njezinu glatku površinu, ona bi pri tome zaštitila vrat od ozljede, a u slučaju rane svilena marama bi poslužila kao zavoj. Francusko oko je potiho bilježilo svaki detalj ovog sjajnog dodatka kojeg su nazvali Croat, nakon rata otvorili su mu vrata francuskog dvora kao simbolu kulture i profinjenosti, a hrvatska marama, današnja kravata, trajno je postala univerzalnim znakom muške elegancije.
Tako je povijest htjela da Hrvatska zauvijek pokori cijeli svijet, ne ratom, nego simbolom zaštite, vjernosti i ljubavi i to baš kroz mušku modu. Svidjelo nam se to ili ne – nije moglo bez Pariza! A posve iskreno, tko bi mogao zamjeriti ili konkurirati sjaju tog čarobnog grada. No koliko god nam je na ovoj “ekspediciji” inicijalna namjera bila osvježiti ormar pariškim krojevima, hrvatska svilena marama kao i zanimljive kožne torbice koje su također izašle iz dizajnerskog studija brenda Croata neprestano su iskakale i nametale se svojim elegantnim stilom i upečatljivim detaljima. Posebna je ljepota što su sve marame napravljene od čiste svile, dovršene ručno, a dezeni se baziraju na stiliziranim elementima hrvatske baštine.

Broj 8 na trgovima Opera i Vendome

Ako se nađete na ovim lokacijama ne tražite specijalno broj 8, on je stigao na marami iz posebne Croata edicije. Naime, ta serija uključuje svilene marame jednog dezena dostupnog u osam različitih kolora što znači da je svaka ta marama jedna od osam istih u cijelom svijetu.
Brojka osam ima neobična i zanimljiva matematička svojstva te simboliku koja uključuje savršenstvo (posebno u istočnim kulturama) bogatstvo, vječnost, uspjeh i sreću. Samo osam tijela Sunčeve orbite našeg solarnog sustava smatraju se planetima, položena osmica je znak beskonačnosti, ona je i atomski broj kisika koji čini život…
Osmica” je, dakle, naziv nove serije Croata svilenih marama », ona je simbol novog početka i drag predmet koji će se nasljeđivati generacijama. Mi smo za Pariz spakirali dvije osmice u plavo-crvenoj te u ljubičasto-žutoj kombinaciji.

 

Ana Josipović Instagram

 

Ana Josipović Instagram

 

Jardin des Tuileries i cvijet trešnje

Uzorak cvijeta trešnje na delikatnom šalu blistao je u relaksirajućem okruženju zelenih stolica nonšalantno razbacanih uz jezero u vrtu Tuileries. Inače, cvijet trešnje se u Japanu naziva ”sakura” i u sebi ujedinjuje brojne simbole poput života, hrabrosti, sreće, ženstvenosti… Trešnja očarava svojim procvalim krošnjama koje izgledaju poput prizemljenih oblaka nježno ružičaste boje.
Baš takav dojam ostavlja i svileni, ručno šivani Croata šal koji pobuđuje ženstvenost, eleganciju, nježnost i luksuz. Svako godišnje doba idealno je za ljubav, no proljeće i cvjetovi trešnje stvoreni su za zaljubljivanje. U Croati znaju da se žene svake godine iznova zaljube u nježne motive ovih šalova u pastelnim bojama. A mi smo se zaljubili i u kombinaciju crne mini Croata torbice oko koje smo omotali ovu romantičnu maramu.

 

Hrvatski Brijuni i pariški trg Concorde

Jedan od najčešće viđanih kadrova na Instagramu za vrijeme Pariškog tjedna mode bio je Grande Roue – veliki panoramski kotač smješten na trgu Concorde ispred kojeg je su se fotkale sve Insta cure koje su se tamo našle. Mi smo zaplesali uz XXL maramu iz edicije Croata Brijuni » koja dolazi u tri motiva – inspirirana secesijom (ona se vijorila ispred Grande Roue), zatim s cvjetnim uzorcima, te s motivom hrvatske ponosne pasmine – točkicama Dalmatinera koje smo se također prošetali Trgom Vendome.

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

 

Beretka, bandana, prugasta majica i Pariz… Oh la la

Veličine marama i dezeni mijenjaju se iz sezone u sezonu, no jedno ostaje – svila. Velike svilene marame iz Croata dizajnerske radionice na svakom svom centimetru odišu elegancijom, tradicijom, ženstvenošću, no ovu sezonu ipak ne možemo zamisliti bez bandane, male marame svezane u čvor oko vrata koja se prije par sezona udomaćila na street style sceni i još ne planira otići. Za šetnju Parizom izabrali smo je u lila tonovima jer je sjajno sjela uz beretku puderaste roza boje i plave prugice. Crveni Croata etui za tablet bio je taman kolorni začin za ovaj fini stilski specijalitet za koji jedino možemo ponoviti onu francusku – oh la la.

 

Prugice Palais-Royal i točkice dalmatinera

Lijepi dalmatinski točkasti uzorak u crvenoj i crnoj boji blistao je u na platou fotogeničnog Palais-Royal-a.
Pariški izlet ponovno nam je potvrdio da je marama nezaobilazan modni dodatak u poslovnim i ležernim kombinacijama ako želite na jednostavan, a opet upečatljiv način, osvježiti outfit. Možete ih nositi gotovo na bezbroj načina: zavezane u mašnu oko vrata, vezane oko glave, poput remena oko struka ili ih možete koristiti kao ukras za torbu što smo mi i napravili kada smo maramama dodatno ukrasili torbice koje su dio nove edicije ženskih kožnih modnih dodataka.
Na pariškom Palais-Royal ukrašenom prugastim instalacijama ”Colonnes de Buren” koje je osmislio francuski umjetnik Daniel Buren povezali smo ove pariške prugice i hrvatske točkice s marama s motivima dalmatinera i to kao modni dodatak uz elegantnu Croata torbicu u tamno plavoj boji. Specifičnost ove edicije modnih kožnih dodataka je u upečatljivom uzorku utisnutom u finu kožu koji je nastao iz stiliziranog glagoljičnog slova ”c”.

Cjelokupna kožna edicija uz trendi male torbice, koje su postale pravi hit, sadrži još i privjeske, novčanike, etuije za ključeve, etuije za tablet, te fine elegantne torbe za laptop.
Kao i marame, ova ekskluzivna kolekcija je u potpunosti hrvatski proizvod, no moramo dodati – svima nam je godio ovaj stilski izlet u Pariz. Jer Pariz je uvijek dobra ideja, a tamo vole naše modne dodatke lansirati u svijet! Mi smo ih mudro otišli ponovno inspirirati i nismo pogriješili.

 

 

Ana Josipović Instagram

Ana Josipović Instagram

 

 

Pratite Croata instagram »

 

Pogledajte također:

Talijan i domaća cura – ljubav i posao

vid više »