O pristojnosti i flertu – razgovori na drugoj tribini u organizaciji Gentleman’s Fair Zagreb

Samir Šećerkadić, Petar Štefanić, Ivan Jozić i Petar Mišo Mihočević, na čelu s Deanom Sinovčićem dali svoje viđenje na temu suvremenog gentlemana

 

U popularnom zagrebačkom baru Vinyl, održana je još jedna sjajna tribina ‘Sve zbog jednog muškarca’, na kojoj su gosti predavači, zajedno s nježnijim i jačim dijelom publike, probali dati odgovor na vječno pitanje gdje su i kakvi su moderni gentlemani današnjice?

Uz moderatora tribine novinara i filmskog kritičara Deana Sinovčića, poznati gosti kao što su novinar i voditelj Petar Štefanić, nagrađivani književnik Ivan Jozić, televizijski voditelj i produkt dizajner Samir Šećerkadić te najpoznatiji menadžer za kulturu Petar Mišo Mihočević raspravljali su i odgovarali na brojna pitanja o današnjim gentlemanima, pravilima i manirima za koje smatraju da krase istinskog gentlemana.


Opisujući svakodnevne situacije u privatnom i poslovnom životu došli su do raznih zaključaka o razlici ‘starijih škola’ i današnjih gentlemana. Moderni gentlemani nisu izumrla vrsta već se, kao i u svemu, vremena mijenjanju, pa su se i maniri prilagodili emancipiranim i jakim ženama koje danas znaju da mogu sve same, no istovremeno priznaju da je jedna od najzamjetnijih i ljepših vrlina na prvom spoju ili pak poslovnom sastanku kada im se otvore vrata, pomogne nositi teža vrećica ili pak zagrne kaput.

‘Hvala, Molim, Oprosti i Izvoli’

Da sve dolazi iz kućnog odgoja te da roditelji trebaju utisnuti takve manire na svoju djecu kao dio svakodnevnog odgoja složila se i mnogobrojna publika. Odgovori na pitanje zašto se ponekad čini kao da su četiri čarobne riječi  ‘Hvala, Molim, Oprosti i Izvoli’ izašle iz vokabulara mlađih generacija te zašto se pristojnost i džentlemanstvo u današnje vrijeme pogrešno zamjenjuje za flertanje bili su različiti i jako zanimljiviji, otvorivši tako mjesto za iduću tribinu.

Inspirativna i duhovita stajališta naših poznatih gentlemana poslužila su kao odličan uvod u ono što nas čeka za nekoliko mjeseci.

Naime, od 5. rujna do 8. rujna u Zagrebu, na prostoru Gliptoteke, premijerno će biti održan Gentleman’s Fair Zagreb – unique boutique sajam “svijeta” modernog muškarca koji čuva sve vrednote i definicije gentlemana, ali koji u moderno doba pokušava moralne vrednote proširiti i na neke vlastite užitke, s različitim životnim područjima u fokusu; Lifestyle & Fashion, Sport & Wellness, Man’s gadgets, Outdoor & Adventure, Art is passion, Auto – Moto, Gourmet Gentleman’s Club.

 

Ivan Jozić i Petar Mišo Mihočević

Petar Štefanić, Ivan Jozić i Petar Mišo Mihočević

Samir Šećerkadić, Petar Štefanić i Ivan Jozić

Foto: Dora Šarić