2 dečka s Harvarda otvaraju vrata influencerima

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

Branko Marković i Florian Bösenkopf

 

Florian i Branko, dva mlada Austrijanca, od kojih jedan ima korijene iz naših krajeva, ovih dana upoznavaju se s influencerima u Hrvatskoj. Florian Bösenkopf i Branko Marković poslovni su partneri i vlasnici zanimljive platforme Influence.Vision » koja spaja influencere s klijentima – onima koji svoje proizvode i usluge žele promovirati kroz društvene medije.


Priča o njima dvojici jednako je zanimljiva kao i sama platforma koja će sigurno zainteresirati sve koji od ”rada na Instagramu” požele živjeti, a kroz ovu priču shvatit će da to i mogu. Mi smo ih dočekali na špici i sve ispitali…

Rodili su se desetljeće prije društvenih mreža, upoznali i počeli družiti u vrtiću u Beču, u prvom zajedničkom ”businessu” okušali su se već u srednjoj školi. Produžili skupa na faks. Nakon specijalizacije poslovnog upravljanja na Harvardu dobili su prvi posao u istoj firmi, u istom uredu. I tu su ih razdvojili! Kolege su se, naime, žalile da previše pričaju pa ih je šef razdvojio.

 

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

 

Zanimljiva je poduzetnička priča iz srednje škole. Zamislite, dvojica tinejdžera su skužili da na događanjima i proslavama u školi nedostaje konkretan catering pa su ponudili školi da ga organiziraju. Organizacija je bila u tome da uposle roditelje da pripreme hranu, a oni su ubirali lovu, tj. zarađivali svoj prvi džeparac.

Nakon poslovnog studija na poznatom američkom sveučilištu i nekoliko konzultantskih poslova koje su skupa “odradili”, Branko nam kaže da se ideja za Influence.Vision vrlo brzo iskristalizirala. Gotovo dok se oporavljao od jet laga nakon povratka iz Amerike, zacrtao je prve smjernice posla kojeg je s Florianom pokrenuo 2017.

 

Content is the King

Radeći u Americi kao savjetnici za nove tehnologije za auto kuću Porsche upoznali su se s važnošću novih medija i proizvodnjom sadržaja. Vidjeli su da medijska vrijednost sadržaja koja se svakodnevno proizvodi na Instagramu ima snažan marketinški potencijal koji nije dovoljno iskorišten. I tu su pronašli kariku koja nedostaje cijelom lancu i došli na ideju da povežu ljude koji kreiraju sadržaj tj. influencere i one koji su voljni taj sadržaj platiti – marketinške klijente.

Tako se zarolao ovaj zanimljivi europski projekt koji se već dvije godine razvija na njemačkom govornom tržištu – u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj zastupaju neke od najpopularnijih influencera, ali i dosta onih ”lokalnih”. Sada polako ulaze i na naše tržište. Influencerski svijet u ovoj regiji svakodnevno jača, objavljuje se odličan sadržaj, no dosad je nedostajala infrastruktura poput ove, Influence.Visiona, kažu nam Flo i Branko.

 

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

 

I što je zapravo Influence.Vision?

Florian & Branko: Digitalna platforma odnosno tržište na koje se mogu prijaviti oni koji žele ponuditi svoje usluge na društvenim mrežama. Ali nisu to samo influenceri koje možda već pratite na društvenim mrežama, one koji putuju, odijevaju se u sponzoriranu odjeću, odlaze na evente. Nije ova platforma osmišljena samo za njih već za sve one koji smatraju da mogu osmisliti zanimljiv sadržaj na svojem profilu.

Kako konkretno možete pomoći influencerima, a i klijentima?

Branko: Ideja je da na jednom mjestu okupimo influencere – kreatore sadržaja koji kvalitetno komuniciraju sa svojom publikom i one koji su voljni u taj sadržaj investirati. Tako dosežemo veliku brojku korisnika. Kvaliteta sadržaja koju danas viđamo na nekim Instagram i YouTube profilima je impresivna i doista podiže ljestvicu produkcijskih standarda. Mi želimo pomoći svima koji stvaraju odličan sadržaj da ga i monetiziraju, kao i onima koji svoje poslove žele promovirati kroz društvene mreže da dođu u kontakt s najboljim kreatorima sadržaja i targetiraju publiku specifičnih interesa.

 

It’s about the money

Kako će influenceri putem vas zaraditi novac?

Branko: Prijavom u ovaj sustav na raspolaganju su vam aktivne kampanje klijenata. Ako mislite da svojim sadržajem možete ponuditi zanimljivu promociju pojedinom klijentu, napišete ponudu u već pripremljenom formatu tj. opišete što biste kroz vaš npr. Instagram profil ponudili klijentu, upišete cijene vaših objava i stisnete ”send”. Klijent će putem Influence.Vision sustava pročitati vašu ponudu i ako mu odgovara prihvatit će je. I to je to. Dobili ste posao!

Florian: Mi ćemo osigurati kampanje koje će imati određene budžete, a na svakom influenceru je da postavi svoju cijenu, mi se tu nećemo miješati. Ali ako ćete biti u nedoumici uvijek nas možete osobno zatražiti mišljenje i vrlo rado ćemo vam dati smjernice. Ne želimo da se stvori tržište na kojem se influenceri natječu najnižim cijenama jer prvenstveno želimo kvalitetan sadržaj. A proizvodnja takvog sadržaja košta i svatko će najbolje znati koliko mu vremena treba da nešto fotografira, snimi, kako se odjenuti, kakvu opremu koristiti itd.

Branko: Donesite svoje ideje, opišite kako biste ih realizirali i cijenite svoj rad. Mi želimo da influenceri proizvedu najbolji sadržaj. I to je naša misija. Vi koji ste izgradili svoje followere znate najbolje što djeluje i šalje najsnažniju poruku.

Tko se onda može prijaviti kao influencer?

Florian: Naša mreža je otvorena za sve, ali ćemo prilikom svake prijave provjeriti kakav sadržaj kreirate, imate li fejk ili kupljene followere, fejk lajkove… Dobrodošli su svi koji cijene dobar sadržaj i znaju ga kvalitetno proizvesti. Nekakav minimum koji morate zadovoljiti je da imate 500 followera.

Kako ste došli na ideju da pokrenete Influence.Vision?

Branko: Zapravo sam prateći nekoliko ljudi čiji me je sadržaj na Instagramu i YouTubu zanimao, a sa mnom su komunicirali kao s followerom, shvatio koliki je potencijal tih medija. Svatko ima neki interes, a društvene mreže nam omogućavaju da se povežemo s ljudima istih i sličnih interesa i da na tu temu razgovaramo i informiramo se. S druge strane takav interes ima svoju vrijednost, a to me je potaknulo da razradimo ideju naše kompanije kao platforme na kojoj se okupljaju kreatori sadržaja i oni koji kroz taj sadržaj žele poslati promotivnu poruku.

 

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

Iako je na ovo druženje na zagrebačkoj špici stigao u poslovnom outfiti, Branko ipak najviše voli tenisice, a u firmi ga zovu “basic Branko”

 

Znaju li potencijalni klijenti što su prednosti oglašavanja kroz vašu mrežu?

Florian: Krenuli smo s edukativnim radionicama u HUB-u, ali idemo i na specijalizirane marketinške konferencije gdje svoj rad osobno predstavljamo i govorimo o benefitima. Također, imamo i lokalnu podršku na hrvatskom jeziku koja je svima zainteresiranima na raspolaganju.

Branko: Pristupamo i etabliranim marketinškim agencijama te ih savjetujemo kako da iskoriste influencer marketing i uposle ga kroz kampanje svojih klijenata s ciljem da bi dosegnuli točno targetiranu skupinu. Iz naših podataka vidimo da će u narednom periodu oglašavanje kroz influencer marketing rasti 4-5 puta u odnosu na trenutno ulaganje jer doseg kroz ovaj vid marketinga je vrlo impresivan.

Iz dosadašnjeg iskustva što je tajna uspjeha influencera?

Florian: Dobar sadržaj, aktivnost, komunikacija (odgovarati na komentare), imati jasnu temu s kojom se bavite jer ona se uvijek bolje probije.

Što influencer treba znati ponuditi klijentu?

Florian: Poznavati svoje followere i znati kakav im sadržaj mogu ponuditi, zatim znati klijentu prezentirati ideju koju žele realizirati.

 

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

Kao što mu i ime govori, Florian (Cvjetko), obožava vedre boje i uzorke – upravo takvu je i kravatu izabrao za ovo snimanje na zagrebačkoj špici

 

Što je bolje – fokusirati se na jednu platformu ili rasporediti sadržaj na više njih?

Branko: Ovisi u čemu ste dobri. Ako bolje pišete – pište blog, ako snimate dobar video koncentrirajte se na video platformu, ako ste dobri s fotografijom koncentrirajte se na foto platforme. Ako znate raditi sve to raširite se na više platformi.

Kada počnete kao influencer rasti, publika postaje multilingvalna – kojim jezikom pričati/pisati?

Branko: Vidjeli smo mnoge influencere koji su krenuli lokalno i onda narasli na milijunske followere, u tom slučaju pametnije se prebaciti na engleski. Ali ako je vaša publika lokalna definitivno govorite i pišite na jeziku kojeg najbolje poznajete.

Na Instagramu su generalno popularnije žene, što su vaši savjeti muškim influencerima?

Florian: Muškarci drugačije reagiraju na objave nego žene – rijetko ćete vidjeti muški komentar koji kaže – hej, baš mi se sviđa tvoja jakna, dok je to u ženskoj komunikaciji sasvim lagano. Muški influenceri imaju niži engagement rate, a to je dijelom zbog načina na koji muškarci komuniciraju. Oni jednostavno manje lajkaju.

Branko: No, ovisi i o temi. Muškarci možda neće pričati o modi, ali ako se radi o tehnici ili autima vidimo iznimno veliku angažiranost.

 

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer

 

Kad smo već spomenuli modu – što vi volite odijevati? Kakav je dress code dvojice tech-startup-up poduzetnika? Pronalazite li inspiraciju na Instagramu?

Florian: Moda je bitna, poslovno vrlo često nosim kravatu i sako, no u principu sam sklon jednostavnijoj odjeći. Jako volim jakne s puno boja. Moja nedavna kupnja je jedna vesela Etro jakna jer ovaj brend je poznat po upotrebi velikog spektra boja u svojem dizajnu.

Branko: Mene na poslu zovu “basic Branko” i moje odijevanje se često vrti oko vrlo sličnih urbanih komada koji se dobro međusobno slažu. No velik sam fan tenisica, posebno onih brendova koji tek postaju popularni. Imam nekoliko specijaliziranih dućana u koje rado zavirim i provjerim koja su nova imena na tržištu i kakva priča dolazi s tim tenisicama. Primjerice prve Veja tenisice nabavio sam prije dvije godine kad su relativno bile nepoznate. Baš ovaj brend sjajan je primjer kako se dobra priča ima snagu proširiti.

Ovo je možda klik koji vas dijeli od vašeg sljedećeg posla stoga posjetite Influence.Vision i postanite dio ove moderne platforme »

 

Florian Bösenkopf i Branko Marković, kako zaraditi kao influencer