Izložba dviju mladih umjetnica – pozivamo vas na otvorenje jesenske sezone Laube

Ana-Maletic-Marija-Koruga-Lauba

 

Još uvijek se sjećamo sjajnog ljetnog partyja u 6. mjesecu kojim je Lauba proslavila svoj rođendan, a uvertira u Laubin jesenski program kreće već sutra. U utorak 27. kolovoza, s početkom u 20 sati, u Laubi – kući za ljude i umjetnost, otvaraju se dvije izložbe hrvatskih mladih umjetnica Marije Koruge i Ivane Tkalčić.


Izložba crteža i akvarela velikog formata ”Prisutne” rezultat su Marijinog istraživanja o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest. A nastavlja se na njezine prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serija slika ”Obična promatračica”, ”Iz povijesti”).
U novom ciklusu radova koji će Marija Koruga izložiti u Laubi naći će se hrvatske znanstvenice i umjetnice koje nisu isključivo unutar likovnih područja: Vesna Parun, Marija Monterisi, Bara Kramarić, Dora Filipović, Ana Maletić, Renata Kroneisl-Rucner, Dora Pejačević, Zdenka pl. Makanec i Mira Hercigonja.

Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire, a ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem.

Zdenka-Makanec-Mira-Hercigonja-Marija-Koruga-Lauba

 

Kad je Pluton bio planet

 

Izložba Ivane Tkalčić “BWPWP / Back When Pluto Was a Planet” obuhvaća različite aspekte njezinog izražaja kroz medije od video radova, preko arhivskih i dokumentacijskih materijala, kolaža do instalacija. U središtu njenog umjetničkog istraživanja je utjecaj obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja s jedne strane te s druge utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca. U njezinoj izložbi mjesto su našla dva svjetska događaja koja su se dogodila 2006. godine.
24. kolovoza na konferenciji Međunarodne astronomske unije u Pragu odlučeno je da se Pluton više neće smatrati devetim planetom, a 26. rujna Facebook je postao dostupan svima starijima od 13 godina s važećom e-mail adresom.

Kroz svoje radove Ivana istražuje promjene u tehnologiji i načine na koje ona preoblikuje našu svijest i način razmišljanja. Nerijetko u radovima uključuje reference na prvobitni internet i načine komunikacije koji su se posljednjih godina značajno promijenili.

new-world_video-Ivana-Tkalcic-Lauba

twilight-zone-snapchat-camera-Ivana-Tkalcic-Lauba

 

Uvijek dobar tulum

 

U večeri otvorenja izložbe, u dvorištu Laube, nastupit će DJ Mormorsmor pa očekujemo još jedno lijepo druženje u Kući za ljude i umjetnost.

Znači, 27. kolovoza u 20 sati. Ulaz na otvorenje izložbe je besplatan.
Sljedećih dana, sve do 10. rujna izložbe će se moći pogledati od 14 do 22 sata, subotom od 11 do 22 sata. Cijena ulaznice je 25 kn za odrasle i 10 kn za djecu i studente.