Šator haljine – nova strast među ženama

šator haljine street style, tent dress

foto: StyleZagreb

 


Najezda šatora u modi stigla je sa sjevera, iz Skandinavije, točnije s Tjedna mode u Kopenhagenu koji se posljednjih godina nametnuo kao najjači lokalni, ali i najuvrnutiji tjedan mode. Nakon što su ovog ljeta otkazani susjedski tjedni mode u Stockholmu i Oslu, s obrazloženjem da se okreću novim, modernijim, te održivim, načinima praćenja lokalne mode, utjecaj Kopenhagenskog je ne samo dodatno ojačao lokalno, nego se vrlo snažno nametnuo na svjetskoj razini.
Zato je gotovo najjednostavniji odgovor na modno pitanje gdje danas nastaju trendovi – nastaju u Kopenhagenu.

Danci sveobuhvatno promoviraju i nastoje pronaći njihov ”hygge” u svakoj sferi života pa tako i u modi. Koncept hyggea je nešto što bismo opisali kao ”feel-good”, uživanje u dobrim stvarima. No za razliku od urednosti i minimalizma koju Danci pokazuju prvenstveno u arhitekturi, njihovi lokalni modni dizajneri o modi razmišljaju funkcionalno, ali ne i minimalistički.

Tako s ovog Tjedna mode dolazi puno boje, kombiniranja različitih materijala i slojevitosti. Ovdje ne vrijedi manje je više. A nema ni pretjeranog isticanja seksepila, štoviše potpuno je u drugom planu. Na osnovici funkcionalnosti danski dizajneri grade svoje bajkovite kreacije, igraju se volumenom, ne prate liniju ženskog tijela nego je komplimentiraju ležernošću i otkačenim spojevima.

Najjači modni ”hygge”

I tu je šator došao na scenu kao jedan od trenutno najpopularnijih modela haljina. Trapezaste, voluminozne haljine, svih duljina, od minica do maksi širokih haljina, koje žensko tijelo prekrivaju od vrata do stopala. Šator haljina je trenutni danski najjači modni ”hygge”.

Najpopularnija obuća koju cure nose uz ovakve haljine također nije zakazala na udobnosti. Ravne sandale na čičak koje se mogu naći od high street verzija do onih izrađenih u Chanel radionicama apsolutni su hit.

Ma kako popularan i raširen bio, za očekivati je da se ovaj trend ipak neće značajnije “uloviti” na hrvatskoj špici jer na našim ulicama premoćno vladaju ženski atributi. Ako se i ulovi, šator haljina vjerojatno će imati gola ramena ili dobiti remen u struku. Vidjet ćemo!

 

šator haljine street style, tent dress

foto: StyleZagreb

šator haljine street style, tent dress

foto Instagram: tuyuadelaide »

 

šator haljine street style, tent dress, Pernile Teisbaek

foto Instagram: pernileteisbaek »

šator haljine street style, tent dress, Cecile Bahnsen

Modeli iz nove kolekcije danske dizajnerice Cecilije Bahnsen, kraljice pjenastih voluminoznih krojeva

 

šator haljine street style, tent dress, Cecilie Bahnsen

foto Instagram: vikyandthekid »

 

Zara je naravno u svojoj kolekciji ponudila nekoliko modela šator haljina:

šator haljine street style, tent dress, Zara

šator haljine street style, tent dress, Zara