Listopad je mjesec mode, ali i još nečeg vrlo važnog. Provjerite…

Što onkološki pacijent može očekivati od  ljekarnika

 

Ako pitate StyleZagreb, obožavamo listopad, najjači modni mjesec u godini. Od domaćih modnih tjedana do ulične piste, sve vrvi novom energijom, stilom, trendovima, novim počecima. No ove godine modni mjesec započeli smo drugačije, izložbom ”Kako sam lagala na Instagramu” » koja u fokus jest donijela modu, ali na različit način – naš modni obračun s posljedicama raka dojke. Jer listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, koji nažalost poprima razmjere epidemije i to sve češće među mlađim ženama.


Kada vam se takvo nešto dogodi, svi vam žele pomoći, ali ne znaju kako. Izgubite se među silnim dobronamjernim savjetima što i kako uzimati da svoj organizam održite koliko je moguće u dobrom stanju dok prolazite neminovni horor kemoterapije, zračenja, operacije. Previše je neodgovorenih pitanja pa žene koje prolaze kroz ovu borbu nerijetko se osjećaju izgubljene i same.

Zato vam ovaj put želimo skrenuti pažnju i upoznati vas s vrijednim stručnim savjetima koje vam mogu pružiti ljekarnici. A oni su uvijek tu za vas, u najbližoj ljekarni.

Samim time što svojim znanjem i stručnošću osiguravaju da pacijenti lijekove primjenjuju ispravno, ljekarnici uvelike pridonose uspjehu liječenja, a ljekarne su mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj upotrebi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života.

Ljekarnik se gotovo svakodnevno u svojem radu susreće s onkološkim bolesnicima koji su tek saznali svoju dijagnozu ili su u procesu intenzivnog bolničkog liječenja kemoterapijom odnosno radioterapijom, ili su došli podići svoj lijek te doznati kakvu prehranu uzimati uz daljnje liječenje.

 

Ljekarna je pouzdanija od Googla!

Nerijetko se radi o krivo protumačenim informacijama s interneta ili iz raznih senzacionalističkih tiskovina, pa se sigurnije osloniti na savjete ljekarnika jer oni imaju visok stupanj znanja i stručnosti o aktivnim sastojcima, doziranjima te najnovijim smjernicama.

 

Što onkološki pacijent može očekivati od  ljekarnika Farmacia

 

Najbolje je da ljekarniku date što više informacija o vašem stanju, terapiji koju prolazite i liječenju. Iz svega što sazna o vama ljekarnik će s najnovijim smjernicama i preporukama, prema vašoj dobi, spolu i načinu prehrane dati vam najkonkretniji savjet.

U ljekarnama se znatno povećao broj dodataka prehrani, a ljekarnik je taj koji će prilikom preporuke određenog preparata uzeti u obzir terapiju bolesnika koju je propisao liječnik kako bi se izbjegla i smanjila mogućnost pojave interakcija i kontraindikacija.

I nisu samo lijekovi i dodaci prehrani u pitanju kada prolazite kroz tešku borbu s rakom.

Onkološki bolesnici u ljekarnama vrlo često traže savjet za njegu kože koja je zbog provođenja kemoterapije ili radioterapije postala jako osjetljiva ili su se pojavile određene nuspojave koje narušavaju izgled, estetiku, funkciju i cjelokupnu kvalitetu života bolesnika. Suhoća kože, svrbež, akne, sve su to nuspojave o kojima je najbolje i najsigurnije razgovarati s ljekarnikom.

Inače u svojim laboratorijima ljekarne imaju mogućnost izrade magistralnih i galenskih pripravaka provjerene kvalitete i kontroliranog porijekla koji se izrađuju pod stručnim nadzorom magistara farmacije. Takvi pripravci se izrađuju u suradnji s liječnicima i usklađeni su s individualnim potrebama bolesnika.

Evo, nadamo se da smo vam s ovim informacijama pomogli i odgovorili na jedno od najbitnijih pitanja – koga pitati!

Želimo vam svima lijepu modnu jesen. I ne zaboravite na UZV dojke, barem jednom godišnje!

 

Što onkološki pacijent može očekivati od  ljekarnika Farmacia onkološko savjetovanje