Nova slika street stylea: žene u velikim sakoima, muškarci s torbicama

Ako bih kroz samo dva elementa pokušala prikazati dojmove s upravo završenog Milanskog tjedna mode onda su to predimenzionirani sakoi u ženskom svijetu i torbice u muškom. Ništa novo niti na jednoj niti na drugoj strani. Tako samo izgleda na prvi pogled.


Torbice doista na široka vrata ulaze u mušku modu. Ali ne mislim na stilizirane torbe kojima je funkcionalnost najbitnija komponenta i kakve muškarci inače nose, već o torbicama koje se ni po čemu ne razlikuju od modela namijenjenih ženama. It torbice iz ženskog svijeta iznenada su se našle u muškoj ponudi. Bez posebnih prilagođavanja.

Najzastupljeniji su modeli s kratkom ručkom koji se nose u ruci ili preko podlaktice te mini torbice s remenom koje se najčešće nosi dijagonalno preko leđa. Jedini logičan odgovor na epidemiju torbica u muškom svijetu je u zaradi dizajnerskih brendova, među kojima se svakako ističe Gucci, koji imaju snažan utjecaj u modi, a ljudi koji stoje iza njih svjesni su da mogu servirati što god požele.

Upravo se to dogodilo s feminiziranim torbicama u muškoj modi. Kako najveći dio profita u dizajnerskim tvrtkama dolazi od prodaje accessoirea, u čemu prednjače torbice, čini se da su snažne dizajnerske kuće procijenile kako se nova niša za zaradu nalazi među ženskim torbicama prebačenim na muški odjel. I muškarci ih nose. Homoseksualci, heteroseksualci. Svi. A ovo je tek rani početak.

Dizajnerski street style

Street style koji se vidi za vrijeme tjedana mode u svjetskim centrima na neki način odumire i pretvara se u reviju dizajnerskih total lookova koji nose influencerice te ostala vjerna klijentela dizajnerskih brendova. Kreativne stylinge je i u ovim trenucima, kada je svjetska modna elita okupljena na jednom mjestu, i dalje teško pronaći.

Dominiraju influencerice poput Caroline Daur i Leonie Hanne iz zapadnog svijeta te Azijatkinje koje postaju najveće ”zvijezde” fashion weekova. Dolaze sa svojim timovima u crnim Mercedesovim limuzinama sa zamračenim staklima ili u crnim kombijima, parkiraju se u samoj blizini mjesta gdje se odvijaju revije i tu cijeli timovi odijevaju svoje ”influencerice” koje će se onda prošetati kroz masu fotografa, a njihovi total lookovi će uskoro postati viralni zahvaljujući društvenim mrežama.

Problem je u tome što su influencerice vrlo dobro plaćene od dizajnerskih kuća da odjenu njihovu odjeću i u njoj se prošeću tako da ni influencericama nikako nije u interesu da pokažu kakvu-takvu kreativnost i možda odjenu ono što ne bi bio dizajnerski total look. Nažalost ne. Ovdje su se nova pravila snažno nametnula i vidi se tko drži konce u svemu tome – jaki brendovi.

Među gomilom brendiranih zvijezda izdvojila sam lookove koji predstavljaju kvalitetan street style, koji nas mogu inspirirati i dati nam informaciju kojim putem će krenuti moda u sljedećem periodu.

Veliki sakoi

Predimenzionirani sakoi su vrlo često viđeni, a stilski cilj im je istaknuti krhko žensko tijelo. Žene ih nose na gole noge, visoke potpetice te šorceve koji nisu elegantni, niti lijepo ukrojeni, već opušteni i ležerni, više u sportivo verziji.

alyssa coscarelli instagram @alyssainthecity

Utjecaj lokalnih milanskih it cura, Gilde Ambrosio i Giorgije Tordini, koje su unatrag 4 godine pokrenule svoj brend, The Attico », itekako je prisutan u stylinzima na milanskom street styleu. Njihove salonke u življim bojama vezane oko gležnja su omiljene među ženama. Uz njih hit su prozirne cipele izrađene od mrežice te štepane natikače Bottega Veneta četvrtastog završetka.

Prve koje su stigle u Zarinoj i Asosovoj » varijanti odmah su razgrabljene no sigurno će stizati i nove pa dobro ih je imati na oku, ako poželite takav look.

Nasuprot njima, Pradine visoke i robusne čizme u crnoj boji (iz Pradine kolekcije za ovu zimu) snažno su utjecale na modu, ulovile su se u muškim i u ženskim stylinzima kao mračna, simbolički prijeteća, stilska protuteža svemu ostalome prisutnom u modi.

Gilda Ambrosio u tirkiznim cipelama svog brenda The Attico.

 

Natikače s četvrtastim završetkom potpuni su hit

Djevojka u kombinezonu nosi Bottega Veneta cipele od mrežice koje su također jedan od velikih trendova u modi

 

Pradine robusne čizme daju poseban statement stylingu…

Popularne face u svijetu mode

Olivia Palermo i njezin suprug Johannes Huebl uvijek su stilski, ali i koloritski usklađeni.

Caroline Daur

Gilda Ambrosio i Giorgia Tordini pokrenule su 2016. godine brend The Attico koji, zahvaljujući prvenstveno njihovoj popularnosti i utjecaju, svake godine dosad doživio je rast od 150%.

 

Muški stylinzi koji su me privukli na Tjednu mode u Milanu

Za kraj izdvojila sam nekoliko vrlo stiliziranih muških outfita – od nježnijih kao što su baloner u roza boji s uzorkom te lila pelerina pa do bermuda te bijelih čarapa uz koledžice koje će ponovno oživjeti Michael Jackson style.

***

Pogledajte također:

Dobar proljenti kaput

Komad koji često nedostaje u garderobi »