10 divnih bijelih haljina – za vjenčanje i ulicu

Bijela haljina Self-Portrait, vjenčanica

Kaže mi prijateljica koja se udaje za 15 dana i upravo je otišla na zadnju probu vjenčanice, naručila ju je po prilično visokoj cijeni u jednom domaćem dizajn studiju, kako je proteklih dana vidjela slike vjenčanja Nevene Rendeli i nju u jednostavnoj svilenoj haljini koja ni po čemu nije bila upečatljiva nego joj se samo nježno slijevala niz tijelo, lagani dekolte, nikakvih posebnih detalja i sve savršeno.

U glavi moje prijateljice totalni preokret – zašto se zavela vizijom klasične bajkovite vjenčanice koju će inače otplaćivati cijelu sljedeću godinu i zašto nije imala hrabrosti vidjeti se u jednostavnoj haljini koja čak više odgovara njezinom karakteru. No činjenica je da se vjenčanica koju ćeš odjenuti samo jednom u životu protivi svim pravilima logike i posebno praktičnosti. Kupuješ je ili iznajmljuješ da bi je obukla jedanput. I to je to.

Nema puno trenutaka koji mogu konkurirati onome kada trebaš izabrati vjenčanicu. I sad dolazim ja koja kvarim taj trenutak. Ne volim velike raskošne vjenčanice osim ako ne dolaze iz vintage dućana. Volim one jednostavne, kratke ili dugačke, nebitno. One koje vam se na prvu ne čine uopće posebnima, ali će vas baš one izdvojiti iz mase istih mladenki zatočenih u masi čipke, tila i svile. Haljetak koji ti daje da pokažeš kakva jesi je po meni pun pogodak.
S mojom frendicom sam zakasnila, no potaknula me je da vam pokažem izbor zanimljivih haljinica koje vrijedi isprobati ako se slučajno udajete i imate hrabrosti odstupiti od klasične vjenčanice, jer ove prekrasne bijele haljine vas na vrlo chic način mogu odvesti i do oltara.

No nije to njihova jedina uloga jer bijela haljina u uličnoj modi doživjela je svoj trenutak. Izrasla je iz boemskih haljina boho stila koji se udomaćio u uličnoj modi posljednjih godina. Ali bijela haljina nije ostala samo na boho chicu, uske damske čipkaste haljine imaju ulaznicu za sve moguće prigode – od poslovnih preko ležernih do svečanih, a time i do oltara. U svakoj prigodi izgledaju prekrasno i ženstveno. Izbor accessoirea i frizura je ono što će vam pomoći da je prilagodite situaciji.

Ovaj put želim vam skrenuti pažnju na brend Self-Portrait koji se posljednjih godina nametnuo u klasi dizajnerskih haljina s budžetom ulične mode. Iza njih stoji mladi malezijski dizajner Han Chong s diplomom londonskog Central St. Martins collegea. Chong je uvidio prazninu i potrebu za haljinama koje će imati ulaz za svečane prilike, u kojima se možete i udati na elegantan i neopterećen način, ali ćete ih moći nabaviti po umjerenim cijenama i neće vam ostati izvan domašaja poput većine nedostižnih iz dizajnerskih kuća.

Njegove haljine posebno se ističu čipkom izrađenom za svaku haljinu. Moj favorit je mini haljina » koja je prekrasno strukirana s prednje strane i precizno izrađenom čipkom dok na leđima ima polukružni drapirani materijal koji joj daje razigranost i sjajno zaokružuje cijelu liniju. Crna vrpca na čipki je detalj koji je ove godine iznimno popularan.
Self-Portrait haljine možete nabaviti putem Net-a-porter » i Mytherese ».
Usput, na Mytheresa je baš ovih dana sniženje Self-Portrait haljina, no veličine su već rasprodane pa provjerite ako ste slučajno sretnica čija je veličina još uvijek dostupna.

 

Naš izbor 10 najljepših bijelih haljina…

 

U nastavku pogledajte street style modu s bijelim haljinama koje smo zabilježili u Zagrebu…

POGLEDAJ »

Street style galerija: Bijele haljine za ulicu i vjenčanja