Moda u muzeju – Ljubav i otpor Ivane Popović

Ivana Popović, retrospektivna izložba u MSU

“Lubav i otpor Ivane Popović” u MSU

 

Dvije modne izložbe koje trebate posjetiti, jedna je u Zagrebu, druga u Londonu…

Kozmički se poklopilo da su u 2019. postavljene dvije važne muzejske izložbe mode. Jedna u Zagrebu, druga u Londonu.

Ako vas put kao istinskog ljubitelja mode navede u London onda u Victoria & Albert Museum pogledajte vrijednu izložbu posvećenu kući Dior. Promatrana iz kuta povezanosti britanske kraljevske obitelji i ove mega važne modne kuće, izložba pruža jedinstven uvid u raskoš dizajna i utjecaj na modu prošlog i sadašnjeg stoljeća.

U Zagrebu pak, u Muzeju suvremene umjetnosti možete pogledati retrospektivnu izložbu prerano preminule Ivane Popović. U okvirima djelovanja na lokalnom terenu o njoj možemo reći da je najintrigantnija suvremena hrvatska umjetnica. Ivanu je za života teško bilo opisati samo jednom disciplinom jer ona je još kao studentica kiparstva djelovala kao voditeljica kazališne skupine, potom se “odmetnula” u kostimografiju, slikarstvo, interijere, pa modu. Sklonost igri, parodiji, travestiji i ironiji, skulpturalnosti kostima i preobrazbi tijela kostimom, 90-ih godina Ivanu su definitivno lansirali kao zvijezdu off-scene. Za njezin rad danas jedino možemo reći da je kroz svoj umjetnički aktivizam kritički sagledavala, preispitivala i ismijavala mnoge društvene fenomene poput nametnutih jednoobraznih standarda ljepote i odijevanja, nacionalizma, etno-kiča i malograđanštine.

No kroz modu je najglasnije opisivala svoju etiku estetike. U intervjuima se često referirala na temu mode i zašto se primarno odlučila tako izražavati. ”Odjeća je najzdraviji medij, ljudi se u tome najbolje nađu. Draže mi je da netko ono što sam mu napravila ne skine, nosi, voli i ljubi nego da moj kip stoji na kakvom trgu.“

Lagali bi kada bi o Ivani pisali da je bila miljenica mode, nije, no ona to svojim radom nije niti htjela biti. Ivana je svojim multidisciplinarnim modnim performansima provocirala domaću publiku, češće, nespremnu da je prati. No oni bliski njoj, bili su joj neizmjerno odani i nosili njezine uvrnute kreacije kao svojevrsnu religijsku pripadnost.

Kreativnost Ivane Popović bila je gotovo prevelika za ovo tržište i naš medijski prostor. Što bi bilo da se Ivana poput Christiana Diora rodila u Francuskoj i kreativno razvijala u Parizu!?

Izložba “Ljubav i otpor Ivane Popović”
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 21. 3. – 28. 4. 2019.
Otvorenje u četvrtak, 21.3.2019. u 19 sati