Zgodan, mlad, elegantan i uspješan – Niko

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić

 

Street styleom nadmoćno vladaju žene, na svjetskoj sceni, a jednako tako i kod nas. Žene se vole kroz modu izražavati, u današnje vrijeme sveprisutnosti društvenih mreža lakše komuniciraju s kamerom i objavljuju detalje iz svog života, a time i stila kojeg njeguju. Muškarci su u svemu tome prilična manjina, no vrlo vrijedna. Posebno kada se pojave oni koji svojim stilom mogu biti inspiracija drugima. Oni su rijetki i vrlo poželjni.

Jedan takav je Niko Maričić kojeg smo ujesen zabilježili na zagrebačkoj špici u elegantnom sivom odijelu s bordo kravatom. Poslovno stiliziran s detaljima i modernosti i klasike. A to je stil koji je više od svih poželjan na domaćoj sceni.

 

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić Croata kravata

 

Trendovsko odijevanje na muškarcima nije posebno prihvaćeno, a često je i izloženo negativnoj kritici. Ženska moda brzo se apsorbira i konstantno izmjenjuje, no kod muškaraca volimo konzistenciju. Jer kada je u pitanju muška moda, hrvatska kritika voli tradicionalnost, eleganciju i muževnost.

Zato i ne čudi što je u potragu za Nikom odmah krenula domaća luksuzna tvrtka Croata » koja ga je povodom Dana kravate željela nagraditi kravatom iz svog bogatog arsenala modnih dodataka. Jer Croata zna, klasični elegantni muškarci pravo su blago na domaćem street styleu!

 

Niku smo ponovno sreli ove zime, na hladnoj zagrebačkoj špici, besprijekorno stiliziranog i dotjeranog do najsitnijih detalja. Kako je njegovo pojavljivanje na Style Zagrebu privuklo puno pažnje odlučili smo saznati malo više o ovom modernom mladom čovjeku i pokazati njegov zanimljivi stil odijevanja.

 

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić Croata kravata

 

Niko je zagrebački dečko s laganim dalmatinskim naglaskom koji je naslijedio od roditelja. Radi kao fond manager u investicijskoj kući InterCapital no ovaj 27-godišnji ekonomist u prilično ranom djetinjstvu zamislio si je posve drugačiju karijeru i krenuo je osvojiti.

– Kao dječak sam trenirao nogomet i s 14 godina dobio priliku igrati u Olympique Marseilleu. Kada ti se takvo što ponudi misliš da ne smiješ propustiti priliku zaigrati za veliki klub iako sam stvarno bio premlad i roditelji baš nisu bili sretni. No popustili su mi i otišao sam. Živio sam u internatu i svakodnevno morao brinuti sam o sebi. Karijeru nogometaša sam ipak odlučio završiti u 21. godini, vratio se iz Francuske i upisao faks.

Danas umjesto lopte vrti financije, a i njegov poslovni styling odgovara korporativnoj kulturi investicijske kuće u kojoj radi, gdje je kravata obavezan dio outfita. U njegovom novom stylingu prepoznali smo Croata kravatu.

 

Niko Maričić Croata kravata

Moderan dizajn Croata krvate s hrvatskim motivima koju nosi Niko Maričić

 

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić Croata kravata

 

– Izabrao sam slim kravatu s hrvatskim motivima jer takvu još nemam, mislim da je prepoznatljiva i dobro se uklopila u moju garderobu.

Detalj koji smo odmah primijetili na Niki su kožne smeđe rukavice koje je Niko smjestio u gornji džepić kaputa umjesto maramice. Naravno skenirali smo cijeli outfit i zamolili da nam otkrije gdje inače nabavlja odjeću.

– Obično dva puta godišnje idem u Italiju u Designer Outlet pokraj Venecije kako bih dopunio poslovnu garderobu. Ono što ne pronađem uglavnom kupujem preko interneta, a od brendova koje mogu pronaći u Hrvatskoj najviše mi odgovaraju Zara i Massimo Dutti.

Upravo je iz Zare njegov dugi elegantni kaput, a ostatak stylinga je: Gutteridge odijelo, Massimo Dutti cipele, Corniche sat, Dents rukavice, Boggi košulja, Croata kravata.

Muškarci generalno mrze šoping, gdje si ti na toj ljestvici?

– Ne mrzim shopping ali ne zadržavam se dugo. Dođem sam, planski, po ono što mi treba i odem, to vrlo kratko traje. A često kupujem preko interneta, i to ne samo odjeću.

Imaš hrabrost kupiti nešto bez probavanja?

– Rijetko se prevarim s veličinama budući da su stranice danas vrlo intuitivne po tom pitanju.

Provjeravaš li sastav materijala kad kupuješ odjeću?

– Eventualno kada su u pitanju odijela.

Prilično si mlad no čini se da voliš klasične muške modne dodatke?

– Da, volim nositi manžete, sat, džepne maramice na sakou. Najdraže su mi kravate. Mislim da ih imam petnaestak.

A znaš li svezati kravatu?

– Znam, čak na tri načina iako uvijek koristim isti. Naučio me je Google.

Ima li mjesta za kravatu i izvan posla?

– Ma baš i ne. U slobodno vrijeme idem u teretanu, rekreativno igram nogomet, družim se s prijateljima, čitam i dalje se školujem. Rekao bih da je moj osobni stil smart casual. Za izlaske se vrlo jednostavno odijevam – obično traperice s crnom ili bijelom majicom.

Ima li netko čiji stil voliš pratiti? Treba li ti uopće inspiracija što odjenuti ili u to ne ulažeš previše emocija?

– Što se tiče stila izdvojio bi ikone poput Paula Newmana, Seana Conneryja ili Stevea McQueena. Inspiraciju najčešće pronalazim na instagramu, a neke od stranica koje pratim su @official.roses i @modus_men

Na naše pitanje što nedostaje u Hrvatskoj kada je u pitanju ponuda odjeće za muškarce, odgovorio je kao pravi financijaš, nasmiješio se i lagano popravio kravatu:

– U Hrvatskoj fali novaca!

Niko Maričić Croata kravata

Niko Maričić Croata kravata

Pogledajte također:

Najromantičnija hrvatska modna priča

vidi »