Jako udoban trend: planinarske cipele, ali na visoku petu

najudobnije cipele street style zagrebgdje kupiti špica

Christian Louboutin

 


Nakon kaubojki » i bajkerica koje imaju snažan uzlet u ovogodišnjoj modi, sada se na trendovskoj sceni ukazuje model koji je mutirao iz opreme za hiking – planinarske cipele. A mutacija se dogodila na peti pa su ovo takoreći planinarske štikle! Visina im se kreće od superudobnih 4-5 do vrtoglavih desetak centimetara. S tim da uglavnom imaju i par centimetara platforme koja neutralizira tu visinu. Naravno, one su same po sebi oksimoron jer nisu predviđene za penjanje po planinama, no prilično su se snažno nametnule u urbanoj modi.

Zašto planinarske cipele imaju šarene vezice?

Detalj koji im daje planinarski karakter su šarene vezice ili u boji različitoj od same cipele – najčešće su crvene, žute, narančaste ili plave. Iako smo pokušali pronaći informaciju zašto planinarske cipele imaju šarene vezice, nadajući se da ćemo doznati neki plemeniti razlog poput – da lakše pronađu izgubljene planinare ili spase nečiji život, zapravo ništa od toga nije izronilo kao zanimljiva priča. U nekim forumskim raspravama spominje se da su ih proizvođači 60-ih godina počeli prodavati prvo s crvenim vezicama da bi se kao model razlikovale od ostalih cipela, ali takve vezice zapravo nemaju neku posebniju ulogu.

Crvene vezice na cipelama možda najviše asociraju neizbježan dress code skinheadsa koji su kroz taj datalj isticali svoje buntovništvo. U novijoj modi imali smo ih priliku vidjeti na čizmama iz palete dizajnerice Isabel Marant, čiji je vrlo prodavani model čizama Nowles (do gležnja sa skrivenom petom), dostupan trenutno u crnoj i karamel nijansi », a prodaje se u paketu s dodatnim parom vezica u crvenoj boji. I mora se priznati da taj crveni detalj u street style kombinacijama izgleda jako efektno.

Nema dvojbe da bi na domaćoj street style sceni daleko radije dočekali neki trend seksi štikli, još po mogućnosti udobnih, no prilike su da ćemo u predstojećem periodu, čak i u svečanijim kombinacijama, nositi udobne planinarske štikle. Iako nam neko modno čulo govori da će lokalno, kao i tenisice na petu, izazivati oštra mišljenja.

U galeriji pogledajte kakve smo modele planinarskih “štikli” pronašli u web trgovinama. U novim kolekcijama ima naravno i “normalnih” planinarskih cipela:

 

 

 

 

 

“Normalne” planinarske cipele:

 

 

Valentino, Christian Louboutin, Gucci, Prada, Miu Miu… svi imaju udobne “planinarske štikle”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte također:

Potraga za dobrim kaputom!

Evo 15 zanimljivih…